Šiaulių apskritis istoriškai yra laikoma vienu iš Lietuvos pramonės centru. Kodėl pramonės įmonėms, vykdančioms veiklą Šiauliuose, verta investuoti į gamybos automatizavimą? Kaip investicijos į automatizavimą gali padėti gamintojams pakelti darbuotojų algas nekenkiant įmonės pelningumui?

Atsakymą puikiai iliustruoja Lietuvos statistikos departamento duomenys apie pramonės produktyvumo lygį skirtinguose Lietuvos regionuose. Skaičiai rodo, kad Vilniaus miesto savivaldybėje vienas darbuotojas pramonės sektoriuje per metus generuoja 37,7 tūkst. EUR pridėtinės vertės per metus – gerokai daugiau nei visoje Lietuvoje (26,1 tūkst. EUR per metus). Palyginimui – Šiaulių miesto savivaldybėje vienas darbuotojas pramonės sektoriuje per metus generuoja 19 tūkst. EUR pridėtinės vertės per metus, t.y. maždaug dukart mažiau nei Vilniuje. Šie skaičiai, beje, taip pat atsako į klausimą kodėl darbuotojų atlyginimai regionuose yra maži: žemas produktyvumas automatiškai reiškia ir žemą darbo užmokestį.

Tokį ženklų pramonės produktyvumo atotrūkį Vilniuje ir Šiauliuose lemia du esminiai veiksniai: (1) didesnė pardavimo kaina Vilniuje vaikančiose gamyklose; ir (2) žemas pramonės automatizavimo lygis Lietuvos regionuose. Kaip šiuo atveju gali padėti investicijos į automatizavimą? Investicijos į gamybos automatizavimą reiškia augančią pridėtinę vertę, tenkančią vienam gamybos įmonės darbuotojui (t.y. kylantį produktyvumą). Kylantis produktyvumas reiškia, kad gamybos įmonė gali darbuotojams mokėti didesnius atlyginimus iš esmės nekenkiant įmonės pelningumui. Regionuose veikiančios gamybos įmonės dažnai akcentuoja chroniško darbuotojų trūkumo problemą, tačiau didesni atlyginimai atitinkamai reiškia, kad regionuose esančioms gamybos įmonėms bus lengviau pritraukti į įmonę darbo jėgą, kurios regione trūksta.

Taigi, regionuose veikiančios gamybos įmonės, investuodamos į gamybos automatizavimą, ne tik gali padidinti savo produktyvumo ir konkurencingumo lygį, bet taip pat lengviau prisitraukti darbuotojų per didėjančių atlyginimų prizmę.

Nuo ko pradėti automatizavimą pramonės įmonėje?

1. Požiūris ir vizija. Investicija į gamybos efektyvumo didinimą ir automatizavimą turi būti strateginė įmonės vizija. Tai reiškia, kad įmonės vadovybė turi nuolat dėti pastangų ir investuoti į automatizavimą, sekti investicijų į automatizavimą rezultatus ir progresą.

2. Orientacija į lyderius. Gamybos įmonėms rekomenduočiau atsirinkti kelis jūsų gamybos segmento lyderius, į kuriuos lygiuojasi jūsų įmonė – ir atitinkamai, pasidomėti, kaip jūsų segmento lyderiai investuoja į automatizavimą. Tai leis jums aiškiau suprasti, ką daro rinkos lyderiai ir nuo ko reikia pradėti jums.

3. Tinkamų automatizacijos sprendimų paieška. Rekomenduoju rinkoje paieškoti automatizavimo sprendimų, kurie tinka jūsų pramonės segmentui. Tinkamų automatizavimo sprendimų parinkimą, o taip pat ir automatizavimo projektų įgyvendinimą galite patikėti profesionaliems konsultantams, kurie išmano šią sritį ir jūsų įmonei pasiūlys geriausias opcijas.

Planuojate investuoti į įmonės automatizavimą? Pasitarkite su mumis.

Giedrius Valuckas

Gamybos procesų valdymo ir automatizavimo konsultacijų bendrovės „Progressive Business Solutions” direktorius